Yapay Zeka GPT-4 – OpenAI

Mart ayında tabiri yerindeyse yer yerinden oynadı. Artık bir arkadaşınızla konuşur gibi konuşabileceğiniz, bilgi alabileceğiniz hatta fikir alabileceğiniz sanal bir arkadaşınız vardı. Ve onu gerçek bir insandan ayırt etmek neredeyse imkansızdı. Open AI firmasının geliştirdiği bizimde 3.5 verisyonunu uzun samandır kullandığımız bir yapay zeka robotu GPT-4.

OpenAI’ın 2018’den beri GPT (Generative Pre-trained Transformer) geliştirmeyi sürdürüyor. Fikir olarak çokta yeni değil anlayacağınız.

yapay zeka

Chat GBT-4 yazdığınızda Google’a Open AI ‘nin ilgili sayfasına yönlendiriyor sizleri. Burada iyi bir sunum aldıktan sonra ufak bir mebla karşılığında GBP-4 ile vakit geçirmeye başlayabiliyorsunuz.

Tabi raipleri yok değil örneğin Çinli üretici ERNIE Bot adı verilen yeni hizmetini piaysaya sürdü. ERNIE (Bilgi Entegrasyonu Yoluyla Gelişmiş Temsil) botunun en son sürümü. Bir basın toplantısında Baidu firmasınn CEO’su Robin Li, ERNIE Bot‘un bu sürümünün çok gelişmiş bir yapay zekaya sahip olduğunu belirtti.

Peki biz dönelim GP4-4 ile neler yapabileceğimize.

GPT-4 İle Neler Yapabilirsiniz ?

Şöyle düşünün.. Bir arkadaşınız var o kadar zeki, o kadar yetenekli ki soruduğunuz her konu da bilgisi dahası fikri var. Mesela ondan internet sitenizde kullanmak üzere bir yazı istiyorsunuz. Konusunun da “aşçılık kursları” olmasını istediğinizi söylüyorsunuz. Hemen size harika bir yazı yazıyor. İddia ediyorum bir çok metin yazarından daha iyi bir iş çıkarıyor.

Hatta diyorsunuz ki bu yazı Seo uyumlu olsun ve insanların iştahını kabartsın ve kadınlara hitap etsin. Bu parametrelerle yenide yazmaya başlıyor sevgili dostunuz GPT-4 hem de ne yazma.

Bodrum Reklam Ajansı GPT-4 İşbirliği

Biz bir hayli uzun zamandır GPT-4 ile profesyonel anlamda ilgileniyoruz. Ve reklam ajansımız vazgeçilmez çalışanlarından biri. Özellikle kod yazma ve algoritma oluşturma konusunda. Bir gün detaylı bir video hazırlayıp ona neler yaptırdığımızı sizinle paylaşacağız.

Shutterstock

Peki GPT-4 başka hangi alanlarda kullanulabilir. İnanın bunuın bir sınırı yok. Örneğin Bodrum’a tatil yapmaya geliyorsanız ona sarabilirsiniz neler yapılabileceğini. Eğer Bodrum’da yaşıyorsanız ihtiyacınız olan herhangi bir şeyi sorabilirsiniz. Emin olun arama motorundan bakıp size yanıt vermeyecektir.

Tamamen kendine ait bir veri tabanı var. Ve bu yapay zekanın yeninden bilgi üretebileceği daha doğrusu örüntüleyebileceği bir veri tabanı sistemi. Bir indeksten bahsetmiyoruz. Örüntüler ile yeni bilgi hatta fikir üretebiliyor.

Duygu üretiyor desek yanlış olmaz sanırım. Çünkü çok güzel şiirler yazabiliyor, fıkra anlatabiliyor, öykü yazabiliyor.

GPT-4 Yapay Zeka ile Tanışma Vakti

Bodrum’un en sevilen rehberi ve blogu olan NowBodrum‘da bununla ilgili detaylı bir yazı bulunuyor. Bir göz atın derim. Cep telefonunuza uygulama olarak yada Microsoft Edge uygulamanıza bilgisayarda eklenti olarak çalıştırabiliyorsunuz.

alexa seo web sitesi
Alexa Kapanıyor Peki Seo Hayatımız

Evet malesef Alexa Mart ayında kapanıyor. Ben de ilk duyduğumda üzüldüm. Kaç yıldır zaman zaman web sitelerimizin metricleri ile ilgili başvurduğumuz yadigar platformdu. Ancak yavaş yavaşta piyasadan çekilmesi gerekiyordu. Neden derseniz web sitesi ile ilgili verdiği verilerin doğruluğu artık iyiden iyiye tartışmaya açık hale gelmişti.

Tabi sadece verilerin güvenilir olup olmaması değil sorun. Temel verileri doğru verse de artık teknolojik olarak geri kalmıştı. Ahrefs, SEMRush, Moz gibi programların verdiği karmaşık algoritmalar ile ürettiği verileri malesef veremiyordu yada çok farklı sonuçlar veriyordu.

Örneğin web sitenize dışarıdan yapılmış olan backlinklerin sağlığı ile ilgili bilgiler çok yetersizdi. Çünkü bu konuda kullandığı parametreler 3-4 yıl öncesine aitti.

Oysa Semrush’a baktığımızda sitenize link gelen domaini kendi veritabanından aldığı bilgi ile tekrardan analiz ediyor sizin site içeriğiniz ile uyumuna kadar inceleyip ona göre sağlık puanı çıkarıyor. Hatta bunu o akdar ileri götürüyor ki farklı dillerde olan iki site arasındaki symentech bağlantıyı bile kurabiliyor.

Alexa’ya kızamıyorum, hayır duygusal sebeplerle değil. Şöyle düşünün 1960’larda kurulan bir şemsiye fabrikası. Üzerinden geçen 60 yılda yaptığı işte o denli ustalaşır ki artık yeniliklere uyum sağlamada zorlanmaya başlar. Piyasaya yeni giren oyuncular yeni vizyonla dahil olurken bizim şemsiye fabriakası hala kaliteden ödün vermemek adına bildiğini okur.

Giderek piyasadaki dominance’ını kaybeder sonrasında da mali olarak zorlanmaya başlar. Bir süre sonra ya zarar ederek devam etmesi gerekir ki bu sürdürülebilir değildir ya kendini yeni dünyaya uyumlaması gerekir ki bu da kendi açısından kaliteden ödün vermesidir. En iyi ihtimal olarak kendini fesh etmeyi düşünür. Ve efsane olarak yerini alır.

Bunun gibi çok firma ve marka var 20. yüzyılda. Amiga, Comodere, Ericson, Nokia, Atari, Amstrad, Blackberry, Saba, Aeg.. Bunlardan en hüzünlüsü sanırım Altavista ve Yahoo sayılabilir.

Zamanı geldiğinde ya yeni dünyada yerinizi almak için çığır açacak kadar innovatif olacaksınız örneğin Wolsvagen gibi yada Mercedes gibi yada zamana yenilip nostalji olarak tarihteki yerinizi alacaksınız. Alexa da ikinciyi seçmiş görünüyor. Keza alt yapı yatırımları ve yazılım üzerinde yapılacak değişiklikler 10 milyarlarca dolar yatırım gerektiren ve süreklilik arz eden bir tablo önüne koyduğunu düşündüğümüzde kenara çekilmesini anlayabiliyoruz.

SEO Devi Bundan Sonra Web Siteleri İçin Hizmet Sunacak mı?

Peki Alexa bu kadar harware, software, tecrübe, insan kaynağı ile bundan sonra ney yapacak. Bununla ilgili çeşitli söylentiler var. Ellerinde muazzam bir veri var herşeyden önce. Bu veriyi el altından satsalar bile heralde Türkiye’nin cari açığı kadar doları ceplerine koyarlar. Düşünsenize şuan Facebook ben kapatıyorum dese satacağı elindeki veri ne kadar değerli. Paha biçilemez bir veri hem de etkileşimli veri.

Alexa’nın elindeki de insanların verileri değil ama web sitelerinin verileri. Ve insanların bu web siteleri üzerindeki davrnaışlarının tüm istatistikleri.

Alexa bundan sonra resmi olarak Crm konusunda çalışma yapacağı söyleniyor. Dev firmaların piyasadan çekiliyoruz demesi her zaman çekiliyoruz demek değil. Bazen elindeki imkanları daha efektif kullanabilecekleri alanlarda yeniden değerlendirmesi olabiliyor.

Kendi Web Sitesini Kuranlar İçin Öneriler
  1. Firmanızın web sitesini hazır bir web sitesi üreten araç ile kurduğunuzu var sayıyoruz şuan. Örneğin Wix gibi bir platformda. Peki bu web tasarımında nelere dikkat etmelisiniz. Web sitenizin Google’da yer alması için Seo konusunda neler yapmalısınız? Hedef kitleniz, potansiyel müşteriler sitenize girdiğinde neler görmek ister onlardan bahsedeceğiz. Haydi başlayalım bu ilginç yazıya.
  2. Öncelikle tasarımı basit ve temiz olsun. Potansiyel müşterilerin web sitenizi ziyaret ettiklerinde gördükleri ilk şey olan ana sayfa oluyor, Ana sayfanızın, işletmenizin hakkında önemli bilgileri verin.  Müşterilerinizin sizin hakkınızda neyi bilmesini istersiniz bunları öncelik sırasına koyun. Ve çok fazla yazı bulundurmayın ne olursa olsun.
  3. Web siteniz mutlaka responsive bir tasarım olmalı. Ziyaretçilerinizin dizüstü bilgisayarlardan, tabletlerden veya cep telefonlarından olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Mobil görünüme özellikle dikkat edin.
  4. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi sergileyin ve mutlaka fotoğraf kullanın. Ana sayfanızın sattığınız ürün veya hizmeti açıkça gösterdiğinden emin olun. Çoğuişletme, profesyonel veya stok fotoğrafları veya videoları ekliyor bundan kaçının. Sosyal medyanızdaki görselleri web sitenizde de kullanabilirsiniz.

    Müşterilerinizin sizin kendi fotoğraflarınızı görmek ister. Harika bir site tasarımına sahip olabilirsiniz, ancak ürün fotoğraflarınız kötü göüzküyorsa eksi puan alırsınız. Fotoğraflarınızın net ve estetik olmasına dikkat edin.
    bodrum web tasarım
  5. Hız çağında yaşıyoruz desek yanlış olmaz. Site yükleme sürelerini göz önünde bulundurun. İnsanlar sadece bir kaç saniye içinde bir şeyler görmek isterler.

    Web sitelerine göz atarken yavaş yükleme süreleri, insanların ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın almaya istekli olup olmayacağını belirler.

    Yükleme sürelerini, site hızını, metin ve resimlerle sürekliliği kontrol ederek sitenizin performansını düzenli olarak denetlediğinizden emin olun.
  6. Sitenizi kolayca erişilebilir hale getirin. Karmaşık menüler ve anlatımlar kullancıı deneyimi açısından iyi bir sonuç vermez. Sadeliğe ve yalınlığa dikkat edin.
  7. Renkler ve yazı sitilleri kurumsal kimliğinizi yansıtmalı. Web sitesi tasarımı ile kurumsal kimliğiniz bütünlük sağlamalı.
seo bodrum
Seo Araçları

Seo Araçları web sitenizin Google tarafından ne kadar anlaşıldığı ve ne kadar Google standartlarına uygun olduğu ile ilgili analiz sonuçları verir. Bu analiz sonuçlarını doğru şekilde değerlendirirseniz Google’da üst sıralara çıkmanız zor değildir.

Ancak sadece Google kurallarına uygun bir web sitesi yapmanız yetmez. Özgün ve dikkat çekici içerikler oluşturmanız da çok önemlidir.

Şimdi en önemli Seo araçlarına geçelim isterseniz.

Google PageSpeed ​​Insights her sitenin mutlaka hızını ölçmek için kullanmsı gereken bir araçtır. Çünkü Google için en önemli parametrelerden biri sitenin hızıdır.

Ahrefs Web Yöneticisi Araçları benim de kullandığım en gelişmiş Seo aracıdır. İsveç çakısı gibi yok yok. Ahrefs‘in içinde 100’den fazla teknik SEO sorunu için araç var. Araç ayrıca bulunan sonrunların nasıl düzeltileceği konusunda da önerilerde bulunuyor.

Arama motorlarında sıralamanızı yükseltmeye yardımcı olan dahili bağlantınızı iyileştirebileceğiniz bölümler de mevcut.

Bu araç aynı zamanda web sitenizin organik anahtar kelime sıralamasını ve size kimlerin bağlantı verdiğini görmenizi sağlar. Ve tabiki hangi anahtar kelimede kaçıncı sırada olduğunuz bilgisini de öğrenebilirsiniz. O anahtar kelimenin aranma hacmi, rakiplerinizin durumu gib konularda da detaylı bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Google Analytics yine olmazsa olmaz araçlardan biri. Web sitenizin ziyaretçi trafiği ile ilgili çok detaylı bilgileri size sunuyor. Ziyaretçilerinizin kullandığı aygıttan, işletim sistemine, bağlandıkları şehirden sizi hangi kanalla bulduğuna kadar bir çok bilgiye erişebiliyorsunuz. Fotoğraf ve videolarınız için de mutlaka analizleri takip edin. Görseller giderek önem kazanmaya başladı Google algoritmalarında.

Google Console ile birlikte kullandığınız da ise gücü daha da artıyor. Çünkü Google Search Console size web sitenizin Google dizinindeki durumu ile ilgili detaylı teknik bilgiler veriyor. Aynı zamanda hangi anahtar kelime ile aranarak web sitenizin ziyaretçi çektiğini görebiliyorsunuz.

Bunların hepsinin dışında Google Console web sitenizi mülk sahibi olarak Google arama motoruna çeşitli bilgileri gönderebiliyorsunuz. Örneğin yayından kaldırdığınız bir sayfayı bildirebiliyorsunz yada linki değişen bir sayfa için yönlendirme yapabiliyorsunuz. Tabi sadece bunlarla sınırlı değil Console yardımı ile web sitenizdeki sorunları da tespit edip düzeltebiliyorsunuzç

Internet Web 3.0 ve Metaverse

Internet hayatımıza gireli neredeyse 30 yıl oldu. Geldiği noktada hayatımızı kökten değiştirdiği ortada. Önümüzdeki dönemde ise gerçeklik ile sanal olanı ayırt etmemiz biraz zorlaşacak.

Artırılmış sanal gerçeklik konsepti sadece oyunlarla sınırlı değil. Bilmem farkında mısınız ama artık sanal mağazalarda giyinme kabinleri bile var. Kimin için mi tabi ki avatarınız için.

Web 2.0, bilgi tüketimi için tasarlanmış ve pahalı sunuculardan sunulan statik masaüstü web sayfalarından etkileşimli deneyimlere geçmemizi sağlayan konseptin adıydı. Bu konsepte bize Uber, AirBnB, Facebook ve Instagram gibi platformları kazandırdı. Web 2.0’ın yükselişi, büyük ölçüde üç temel yenilik katmanı tarafından yönlendirildi: mobil yapılar , sosyal ağlar ve bulut sistemleri.

Ancak web 2.0 için yolun sonu göründü çünkü web 3.0 gümbür gümbür geliyor. Covid 19 Pandemisi bunu bir 10 yıl daha öne çekmiş gözüküyor.

Web 2.0 dalgası hala meyvelerini verirken, aynı zamanda, mantıksal olarak Web 3.0 olarak adlandırılan internet uygulamalarında bir sonraki büyük paradigma değişiminden ilk büyüme filizlerinin çıktığını görüyoruz.

Web 2.0’ın mobil, sosyal medya ve bulutun gelişiyle yönlendirildiği yerde, Web 3.0 büyük ölçüde üç yeni teknolojik yenilik katmanı üzerine inşa edilmiştir: uçtan uca veri iletimi , merkezi olmayan veri ağları ve yapay zeka .

Web 2.0′da yakın zamanda metalaştırılan kişisel bilgisayar donanımı veri merkezlerinde yeniden kullanılırken, Web 3.0‘a veri en uç noktaya kadar yayılıyor ve çoğu zaman doğrudan bizim elimize geçiyor. Bu nedemek? Merkezi olmayan bir veri ağı. Herkesin bilgisayarı kişisel hatta kolektif bir sunucu.

Yapay zeka algoritmaları, yararlı, hatta bazen hayat kurtaran tahminler ve eylemler oluşturacak kadar güçlü hale geldi. Yeni merkezi olmayan veri yapılarının üzerine yerleştirildiğinde yapay zekalar, hedefli reklamcılığın çok ötesine geçerek hassas malzemeler, ilaç tasarımı ve iklim modellemesi gibi alanlarda çalışabilecek yapılar olacak yapay zeka sistemleri.