Fotoğraf bir sanat mıdır değil midir yıllardır tartışılıyor. Bu tartışma belli ki daha çok uzun sürecek. İki tarafında argumanları sağlam. Biz bugün başka bir konuyu gündeme getirelim.

Daha çok işletmelerin sosyal medya ve web sitelerinde kullanabilecekleri fotoğrafları çekmek için neler yapabileceklerine.

Fotoğraf çekimi ile ilgili ilk bilmeniz gereken aşağıdaki üç değişken. Bu üç değişkenin ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını tam olarak anlamadan istediğiniz fotoğrafı çekmeniz pek mümkün değildir. Çünkü pozlama dengesi bu üçü ile kurulur.

Enstantene, Diyafram ve Iso Ayarı

Otomatik veya öncelikli modda çekim yaparak başlayabilirsiniz, ancak tam kontrolü elde etmek ve manuel kamera kontrolleriyle çekim yapmak için, her biri görüntünüzün pozlamasını ve kalitesini doğrudan etkileyen bu üç değişken arasındaki dengeyi iyi anlamanız gerekiyor.

ISO – ISO, sensörün veya filmin ışığa ne kadar duyarlı olduğunu gösterir. Daha karanlık senaryolarda, 800 veya 1600 ISO gibi ışığı yakalamak için daha yüksek ISO ayarları kullanmanız gerekir. Daha yüksek ayarlar genellikle görüntüde daha fazla gren veya parazit oluşturur. Bu sebeple fotoğrafçılar eğer makineleri çok özel değilse 1600 ISO üzerine çıkmazlar.

Diyafram – Bu, lens diyaframındaki açıklığın boyutunu ifade eder. Daha küçük F değeri, fotoğraflarınızda daha sığ alan derinliği anlamına gelir. Daha büyük sayılar daha az ışık geçirir, ancak görüntünüzün daha fazla alanın net görünmesini sağlar.

Deklanşör hızı – Bu, kameranızın deklanşörünün açık kalma süresi ve sensörünüzün veya filminizin ışığa maruz kaldığı süredir. Daha yüksek hızlar hareketi. Normal makinelerde bu hız 1/8000 ‘ e kadar çıkabilir.

Kadraj 

Kadraj fotoğrafı oturttuğunuz dikdörtgenin adıdır. Diğer tarifi ile vizörden baktığınızda gördüğünüz dikdörtgenin içidir. Bu dikdörtgenin bazı kullanım kuralları vardır. Bunlardan en önemlisi ve en çok kullanılanı şüphesiz altın orandır.

Altın Oran Nedir?

Altın oran yaklaşık olarak 1.618’e 1’lik bir orandır. Sanatçılar yüzyıllardır bu oranı resimden mimariye sanat eserleri yaratmak için kullanmışlardır. Beethoven bunu ünlü beşinci Senfonisinde kullanır. Kendi bedenlerimiz de dahil olmak üzere gerçekten her yerde vardır. Hem modern, hem de antik mimaride sıklıkla kullanılır, en ünlüsü Parthenon’dur.

Birçok ünlü fotoğrafçı, fotoğrafçılıkta altın oranı kullanmalarıyla tanınır. Fotoğrafta Fibonacci spiralini kullanarak oluşturun.

“İşletmenizin faaliyetlerini anlatmanın en kolay yolu, onu anlatan fotoğraf ve video galerisidir. İnsanlar yazıları okumayı tercih etmiyorlar.”

Diğer fotoğraf ve video çalışmalarımız ile ilgili bilgi almak için linki tıklayabilir. Diğer çalışmalarımıza göz atmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.